Plante aromatice - Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) | 26/06/2013 |
Rozmarinul este originar din zona Mediteranei unde creștea spontan, mai ales de-a lungul litoralul ui. Numele lui vine din latină, de la ros marinus, adică roua mării sau de la rosa maris, trandafirul mării. În lumea antică, era numită planta aducerii-aminte, deoarece se credea că întărește memoria și era un simbol al fidelității îndrăgostiților. Este o plantă care are nevoie de soare și căldură și care tolerează cu greu temperaturile sub 10 grade. Este preferabil să fie cultivată în locuri bine expuse la soare. De asemenea, iarna este bine să fie acoperită. Solul ideal trebuie să conțină humus și să fie foarte bine afânat. Pentru drenajul apei, pot fi amestecate două – trei căni cu nisip în pământul în care va fi cultivată. Are nevoie de spațiu liber în jur, pentru o bună circulație a aerului. Datorită aromei sale plăcute, rozmarinul poate fi plantat în zona de relaxare a grădinii. În locurile de origine poate să ajungă până la 1,80 m înălțime. Primăvara apar floricele albastru-deschis, albe sau roz. Frunzele conțin foarte mult ulei bogat în camfor, saponină, cu efect expectorant, dar și taninuri și alcaloizi amari. Frunzele pot fi recoltate tot timpul anului și pot fi folosite atât proaspete, cât și uscate. Ca și condiment, poate fi folosit pentru carnea de diverse tipuri, pentru pește și legume. De asemenea, crenguțele de rozmarin pot fi adăugate în sticlele de ulei sau oțet, pentru aromatizare. Uleiul esențial de rozmarin este înviorător, împrospătează și fortifică. Excelent pentru masaj, relaxează mușchii încordați, atenuează retenția de fluide și detoxifică sistemul limfactic. Este și un puternic antiseptic, împiedicând răspândirea infecțiilor. |
 |
Sursa:
MuseImobiliare.ro |
 |
|