De La Ce Se Incepe Un Portofoliu?
Daca lichidarea unui portofoliu este un moment fix in timp, usor de precizat, inceperea construirii unui portofoliu este un moment cu mult mai greu de identificat. Raspunsul la o astfel de intrebare nu este unul simplu. Construirea unui portofoliu nu este neaparat o activitate bine delimitate in timp. Construirea lui se poate considera ca incepe chiar din momentul luarii deciziei de a-l construi. Pe de alta parte, orice portofoliu trebuie sa contina un numar de active. Astfel, se poate concluziona ca un portofoliu incepe odata cu primul active achizitionat. O medie intre cele doua ipoteze ar spune ca un portofoliu incepe sa se construiasca din momentul in care se incepe analizarea optiunilor din piata. Aceasta ar fi poate cea mai buna definitie a momentului de incepere a construirii unui portofoliu cu active imobiliare.
Analiza optiunilor disponibile la un moment dat in piata este vitala pentru construirea viitorului portofoliu. Aceasta va decide directia initiala pe care investitorul o va urma. Exista o serie de aspecte care pot influenta evolutia unui portofoliu pe toata durata eistentei acestuia, insa primele achizitii si tranzactii sunt cele care ii vor stabili ritmul. De aceea este foarte important de inteles de catre investitor in urma analizei daca este momentul sa se orienteze spre terneuri de vanzare sau daca portofoliul lui se va ax ape inchirieri de garsoniere. Ca principiu de functionare a investitiilor in imobiliare, nici un investitor nu ar trebui sa-si inceapa portofoliul investind in ceva ce nu cunoaste. Mai bine merge pe un lucru sigur, cum ar fi inchirierea de garsoniere sau apartamente, care va prezenta intotdeauna un grad de risc mult mai scazut decat alte investitii si care este o sursa de venit pasiv, decat pe ceva cu grad de risc ridicat care, desi promite un profit mult peste zona de chirii, este total strain investitorului cum ar fi vanzarea de terenuri intravilane.
Diversificarea Portofoliului
Decizia de a diversifica un portofoliu trebuie luata numai intr-un moment de stabilitate financiara maxima. Diversificarea inseamna schimbare, si istoria a dovedit faptul ca uneori schimbarea nu este cea mai buna variant cand este facuta in graba sau in necunostinta de cauza. De asemenea, diversificarea trebuie sa vina in urma identificarii unei noi oportunitati in piata, mai ales pentru investitorii aflati la inceput de drum. Aceste noi oportunitati pot reprezenta schimbari brusce de directie, cum ar fi de la inchirieri de garsoniere intr-un oras precum Cluj-Napoca la terenuri de vanzare in cu totul alt jude. Pe de alta parte diversificarea se poate face fara prea mari socuri, cum ar fi de la inchirieri de spatii comerciale la inchirieri de garsoniere. Desi destinatia spatiului este cu totul alta, forma de tranzactionare este familiar investitorului si nu presupune o perioada lunga de acomodare.
Cresterea Si Lichidarea Unui Portofoliu
Ca orice lucru de pe lumea asta, portofoliul imobiliar al unui investitor ajunge la un maxim posibil, are o perioada destagnare, dupa care este lichidat sau intra intr-o perioada de descrestere ca valoare si devine irrelevant din motive natural. Insa cresterea unui portofoliu este poate cea mai impresionanta perioada din viata oricarui investitor. Portofoliul sau poate creste prin mai multe metode:
- Piata in sine poate creste, crescand astfel cotatiile activelor detinute;
- Achizitionarea de noi active;
- Preluarea de portofolii intregi de la alti investitori.
Oricare ar fi motivul cresterii, aceasta ar trebui intotdeauna sustinuta de un grad sanatos de diversificare, pentru a contracara efectele daunatoare a unei potentiale inflatii artificiale a pietei.
Lichidarea unui portofoliuar trebui sa fie intotdeauna o decizie constienta, luata e catre investitor in momentul in care se poate obtine profitul maxim din activele detinute. Lichidarea unui portofoliu nu trebuie sa fie vazut ca un lucru neaparat rau. Astfel de lucruri se fac din diverse considerente, incepand de la o lipsa de lichiditati si pana la nevoi personale sau dorinta de a experimenta alte domenii. Lichidare unui portofoliu constituit majoritar din inchirieri de garsoniere sau orice alta forma de venit pasiv ar trebui sa se faca numai in momentul in care portofoliul devine nesustenabil. Chiar si in acele conditii, anumite investitii ar trebui protejate prin renuntarea la altele care prezinta un grad de risc mai ridicat.
De-a lungul timpului multe portofolii imobiliare construite pe terenuri de vanzare sau pe diferite investitii care pareau sigure la un moment dat au trebuit sa fie lichidate, dovedindu-se ca astfel de investitii nu sunt intotdeauna sigure. Pe de alta parte insa, orice investitor alege sa proneasca la drumul reprezentat de construirea unui portofoliu imobiliar trebuie sa fie constient ca nu exista nici un fel de garantie a reusitei indiferent de activele detinute sau de gradul de diverisificare. Portofoliile se comporta aproape la fel ca un organism viu, raspunzand la stimuli externi si reactionand la fluctuatii aparute in mediul sau. De asemenea, portofoliile, asemeni organismelor pot deveni perimate si se pot degrada in timp. In astfel de momente un investitor inteligent va intelege ca a venit momentul ca portofoliul respective sa fie lichidat si ce active mai pot fi salvate din el sa stea la baza unei nou portofoliu.
Construirea unui portofoliu imobiliar nu este ceva usor, dar cu suficient de multa dedicare si capacitate de intelegere si analiza a pietei imobiliare, poate fi la indemana oricui. Tot ce trebuie facut este sa se inteleaga piata imobiliara si fluctuatiile ei. Chiar si asa, nu exista o reteta a succesului care sa poata fi aplicata de catre orice investitor. Conditii extremre precum o criza monetara mondiala sau un eveniment neprevazut precum un conflict armat piate da peste cap si cele mai atent calculate prognoze a celor mai buni specialist in imobiliare. Oricine doreste sa se aventureze ca investitor pe piata imobiliara ar trebui mai intai sa se consulte cu specialist in domeniu. Multumita lor si a tehnologiei modern, se pot face simulari pe perioade limitate de timp din care sa se deduca felul in care un portofoliu se va comporta si care sunt cele mai viabile elemente ale acestuia. O analiza atenta este cel mai important aspect al construirii unui portofoliu si de aceea dezvoltarea unei capacitati de analiza este intr-o oarecare masura chei reusitei oricarui investitor bun.
| CraiovaImobiliare.ro | Verifica Evolutia Preturilor | Apartamente de Vanzare Craiova | Case de Vanzare Craiova | Terenuri de Vanzare Craiova