Chiar daca majoritatea elementelor pietei spatiilor de birouri din Bucuresti vor ramine neschimbate si in 2007, unii specialisti spun ca se poate inregistra o mica scadere a chiriilor.
La fel ca si in 2006, companiile isi vor alege spatiile de birouri dupa aceleasi criterii. Astfel, „in imobilele de birouri clasa A isi stabilesc in general sediul corporatii internationale care activeaza in diverse domenii, bancar, asigurari, consultanta, IT&C sau farmaceutic, precum si companii locale puternice, in special cu profil de consultanta“, a declarat Mihaela Cnobloch, consultant senior in cadrul Departamentului de birouri al DTZ Echinox. Pentru birourile de clasa B vor ramine interesate corporatiile, in special pentru activitati care nu au legatura directa cu clientul (back office, call-centre, shared-service centre), dar si companiile locale.
Mica fluctuatie
Schimbarea pe piata birourilor va interveni in ceea ce priveste preturile. Acestea este posibil sa scada, insa nu prea mult. De fapt, se va diferentia chiria birourilor in functie de zona in care cladirea este amplasata. „Chiriile in imobilele de birouri clasa A se situeaza intre 16 si 19 euro/mp/luna + TVA, iar in cazul unor spatii de dimensiuni mai mici, disponibile imediat, chiar se depasesc 20 de euro. Chiriile in imobilele de birouri clasa B se situeaza in general intre 12 si 15 euro/mp/luna, dar in functie de locatie pot sa ajunga atit la 8-9 euro, in locatii semicentrale sau periferice, cit si la 18 euro, in locatii de top din zona centru-nord“, spune Mihaela Cnobloch.
Diferente de clasa
Diferentele dintre spatiile de categorie A si spatiile de categorie B tin de locatie, de dotari si de finisaje, de suprafata neta de birouri/etaj curent, de numarul locurilor de parcare subterana, precum si de alte facilitati. Aceasta diferentiere este din ce in ce mai insemnata, deoarece alegerea spatiului de birouri devine un aspect din ce in ce mai important pentru firme, mai ales o data cu integrarea Romaniei in UE, deoarece imaginea conteaza.
„Tendinta pe piata este de relocare, pe masura ce companiile se simt mai sigure pe fortele si pe strategia lor. In acelasi timp, firmele care au sedii in apartamente de bloc din diferite cartiere isi muta birourile in spatii noi, in zone considerate mai bune“, a mai spus Mihaela Cnobloch.
|