Scumpire pe metru patrat05/02/2007 

O data cu scumpirile inregistrate pe piata constructiilor, piata imobiliara va fi afectata direct, prin scumpiri de pina la 10%.

Cresterea pretului pentru un metru patrat construit va duce la cresterea preturilor pe piata imobiliara, indiferent de sectorul de activitate. Specialistii spun ca, in unele cazuri, aceste scumpiri au fost luate in calcul sau ca ieftinirea preturilor materialelor de constructie va aduce un echilibru acestei scumpiri. Pe de alta parte, ponderea de crestere a pretului locuintelor nu va fi la fel de mare precum cea anuntata pe piata constructiilor. Specialistii imobiliari ramin insa rezervati si spun ca aceasta crestere nu va fi nicidecum spectaculoasa si ca piata imobiliara va tine cont mai mult de elementele sale principale, cum ar fi cererea si oferta, decit de aceasta fluctuatie a pietei constructiilor. „Nu cred ca aceasta crestere se va reflecta in acelasi procent si pe piata imobiliara, deoarece mecanismele de piata ramin cele care vor influenta in principal preturile pe piata imobiliara“, a spus Razvan Jelesneac, Communication Manager Eurisko. De asemenea, investitorii doresc conservarea profitabilitatii si spun ca o crestere nu este exclusa. „Este cunoscut faptul ca proprietarii de imobile, indiferent de segmentul de piata pe care activeaza, birouri, rezidential, comercial, transpun de regula in pretul chiriei sau in pretul de vinzare toate modificarile survenite la nivelul costurilor pentru a-si conserva profitabilitatea, adaptindu-se schimbarilor de pe piata“, au declarat specialistii ESOP.

Creste piata constructiilor

„Pretul pe metrul patrat construit se va majora in 2007 cu 15-17%, pe fondul majorarii salariilor cu 23% si al cresterii pretului manoperei“, a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii. Acest anunt a condus la rationamentul ca, o data cu aceasta scumpire, se va produce si o crestere a pretului pe metru patrat din piata imobiliara, indiferent de sectorul sau, rezidential, birouri, comercial sau industrial. Din costul de constructie, 20% din pretul total reprezinta costul manoperei, iar pe piata imobiliara, preturile variaza intre 300 si 2.500 de euro/mp construit. Pe de alta parte, specialistii imobiliari spun ca o posibila ieftinire a materialelor de constructie va echilibra balanta, iar scumpirile previzionate din acest punct de vedere pe piata imobiliara vor fi mai mici. „Evolutia aceasta ar putea fi atenuata de producerea unei eventuale scaderi in perioada urmatoare a pretului materialelor de constructie.

Incidenta acestora asupra costului constructiei este mult mai mare, peste 50%, si poate conduce la fluctuatii mai mari ale preturilor. Totusi, parerile sint impartite si prognoze cu privire la evolutia preturilor materialelor de constructii nu au fost pina in prezent categoric avansate“, considera reprezentantii firmei de consultanta imobiliara ESOP Consulting.

Cresteri si pe piata imobiliara

Majoritatea specialistilor imobiliari spun ca aceasta crestere va duce la o majorare pe piata imobiliara, insa ea nu va fi la fel de mare precum cea de pe piata constructiilor. „Recenta majorare a salariilor in constructii, practic a costului manoperei, va determina cresteri ale pretului de vinzare cuprinse intre 10 si 16%/mp pentru proiectele destinate clasei medii ce se afla in faza initiala de executie.

In cazul ofertelor pentru segmentul de lux, indicele va fi mai redus, aproximativ 6-8%/mp, intrucit costul de constructie are o pondere mai mica in pretul final de vinzare“, au mai spus reprezentantii firmei ESOP. De asemenea, aceste cresteri au fost luate in calcul, iar influenta lor asupra proiectelor rezidentiale care se afla in desfasurare nu va fi prea mare.

„Aceasta crestere a fost anticipata. Proiectele rezidentiale care au fost deja anuntate nu vor fi prea mult afectate. Conteaza in primul rind tactica investitorului si contractul pe care acesta l-a incheiat cu constructorii. De obicei, astfel de cresteri sint stipulate prin clauze din acest contract“, a spus Razvan Jelesneac. Pe de alta parte, unii specialisti spun ca dezvoltatorii si bancile vor gasi metode de a contracara aceasta crestere.

„Nu consideram ca scumpirile de pe piata constructiilor vor ajunge la 15-17%, ci la aproximativ 10-15%. De asemenea, bancile vor upgrada oferta financiara, iar dezvoltatorii vor micsora suprafetele apartamentelor acolo unde acest lucru va fi posibil“, a declarat Sorin Lacusta, director proiecte rezidentiale Regatta.

  • Trend european

Aceasta crestere inregistrata pe piata constructiilor si care va fi resimtita si de sectorul imobiliar din Romania se incadreaza intr-un trend al pietelor tarilor membre ale UE. „Aceste scumpiri se incadreaza in trendul general al pietelor imobiliare din Uniunea Europeana, unde preturile locuintelor s-au marit de la an la an, in medie cu 6-8%“, au concluzionat reprezentantii ESOP.

Sebastian Firtat
Sursa: Cotidianul
Vezi stirile din   din data 
 Calendar (zz/ll/aaaa) 
Mai multe stiri imobiliare
• ( 05/02/2007 ) AFACERI IMOBILIARE: Pretul biroului difera in functie de zona
• ( 05/02/2007 ) AFACERI IMOBILIARE: Vile noi in Berceni
• ( 05/02/2007 ) AFACERI IMOBILIARE: Apartament in Belgia: 65.000 de euro
• ( 05/02/2007 ) AFACERI IMOBILIARE: Scumpire pe metru patrat
• ( 05/02/2007 ) AFACERI IMOBILIARE: Apartamentele vechi au ajuns la pret cit cele noi
• ( 05/02/2007 ) AMENAJARI INTERIOARE: Igrasia dispare cu 30 de euro
• ( 05/02/2007 ) AMENAJARI INTERIOARE: Casa Feng Shui pe plai mioritic
• ( 05/02/2007 ) CONSTRUCTII: Retea termica noua cu bani de la stat