Terenurile scumpe sperie investitorii31/01/2007 

Cresterea preturilor terenurilor inregistrata in ultima perioada ii face pe investitori sa analizeze mai bine oportunitatile de investitii in piata imobiliara din Capitala.

Pe piata terenurilor, la fel ca in toate sectoarele pietei imobiliare, exista un dezechilibru intre cerere si oferta. Astfel, oferta de terenuri se restringe pe zi ce trece, iar cererea creste. Investitorii cauta deja solutii alternative, fie prin orientarea catre fostele platforme industriale, fie catre zone de la periferia Capitalei care nu au fost inca exploatate. Chiar daca pretul terenurilor a crescut in ultimii ani constant, cu un plus pentru anul 2006, previziunile specialistilor sint impartite. Unii spun ca nu se vor mai inregistra cresteri spetaculoase ca pina acum, iar altii sustin ca in orice moment se mai poate inregistra un nou boom. Insa toti sint de acord ca preturile au inceput sa se stabilizeze. Un alt lucru interesant este faptul ca aceasta scumpire a terenurilor este cauzata in principal de avalansa de proiecte imobiliare din ultimii ani.

Scumpiri de preturi

Chiar daca specialistii imobiliari spun ca piata terenurilor s-a stabilizat, un lucru este cert: cresterile inregistrate pina acum sint mari si in toate zonele. Acest lucru este cauzat in principal de dezechilibrul inregistrat de raportul cerere-oferta. „In ultimii doi ani, in Bucuresti, s-a observat o crestere generalizata a preturilor la terenuri, de la 50 la 400%, in functie de facilitatile create in zona. Preturile au crescut mai mult in partea de nord decit in partea de sud a orasului“, a declarat Daniel Militaru, Consultant Senior in cadrul departamentului Terenuri al DTZ Echinox. Nu este un fenomen valabil numai pentru Bucuresti. „Vorbind din punct de vedere procentual, este greu de facut o analiza a zonelor cu cea mai mare crestere. Cel mai mare potential il au tot Bucurestiul si cele mai importante zece orase ale tarii. Acestea sint zonele care concentreaza veniturile si densitatea cea mai mare de populatie, sint zonele principalelor activitati economice, ceea ce atrage interesul investitorilor“, a spus Alexandru Nitescu, director la departamentul Investitii/Terenuri Regatta. In ceea ce priveste Capitala, nu exista zone in care pretul terenului sa nu fi crescut in anul 2006. „Preturile au crescut in toate zonele, de la kilometrul 0 pina la zonele inca nedezvoltate imobiliar din preajma Capitalei“, a completat Adrian Prundurel, Senior Broker la departamentul Terenuri si Investitii din cadrul Eurisko. Acesta spune ca s-au inregistrat cresteri de la 50 pina la 100%. 

Reorientarea investitorilor

Cresterile preturilor la terenuri au facut ca anumite segmente ale pietei imobiliare sa nu mai fie profitabile in anumite zone. Astfel, investitorii fie au ales alt sector imobiliar, fie au cautat solutii reprezentate de zone mai ieftine si cu un potential mai mare de dezvoltare. „In zonele traditional industriale din partea de nord a Capitalei, in zona Otopeni-Soseaua de Centura, pretul solicitat de proprietari a facut ca o dezvoltare industriala – logistica sa devina neprofitabila. Totodata, acelasi pret a condus la o reorientare a destinatiei catre proiecte rezidentiale“, a mai spus Adrian Prundurel. Mai este de notat faptul ca uneori pretul terenurilor din anumite zone a crescut in principal din cauza dezvoltatorilor de mari proiecte care au inceput sa construiasca in aceste zone. „Pretul pentru terenuri poate fi influentat de motivatia dezvoltatorilor de a construi produse imobiliare, iar aceasta motivatie este influentata direct de cererea de piata“, a mai declarat Daniel Militaru.

Previziuni

Daca in ceea ce priveste cresterile de pret, specialistii imobiliari sint de acord, in ceea ce priveste previziunile preturilor terenurilor, parerile acestora sint impartite. „Ritmul de crestere pentru preturile terenurilor a inceput sa scada si acestea ar mai putea sa creasca o perioada destul de scurta dupa care se vor stabiliza, iar cresterile de preturi in perioada urmatoare nu pot fi spectaculoase“, a mai spus Daniel Militaru, in timp ce altii sustin ca se mai pot inregistra cresteri de preturi pe piata terenurilor. „Avind in vedere dezechilibrul existent nu doar in segmentul terenurilor, ci in general in piata imobiliara romaneasca, dezechilibru cauzat de lipsa de produse de calitate, cu siguranta ca exista o cerere atit pe segmentul comercial, cit si pe cel rezidential, ceea ce din nou ne duce cu gindul la o crestere a preturilor“, a mai declarat Alexandru Nitescu.

  • Terenul creste pretul locuintelor

O data cu cresterea pretului la terenuri, dezvoltatorii de proiecte rezidentiale noi se vad pusi in situatia de a veni cu preturi mai mari la apartamente. „Evident, cu cit pretul terenului este mai ridicat, cu atit este mai mare costul unui proiect rezidential si conduce la un pret de vinzare pe metru patrat mai ridicat fata de proiecte in aceeasi zona, lansate pe piata cu un an in urma“, a afirmat Adrian Prundurel.

Sebastian Firtat
Sursa: Cotidianul
Vezi stirile din   din data 
 Calendar (zz/ll/aaaa) 
Mai multe stiri imobiliare
• ( 31/01/2007 ) AFACERI IMOBILIARE: Termopanul se abureste intre foi?
• ( 31/01/2007 ) AFACERI IMOBILIARE: Cum "suporti" CD-urile?
• ( 31/01/2007 ) AFACERI IMOBILIARE: Se vand apartamente ANL in cartierul Brancusi
• ( 31/01/2007 ) AFACERI IMOBILIARE: Credit pentru nevoi personale cu garantie imobiliara
• ( 31/01/2007 ) AFACERI IMOBILIARE: La cumparaturi de case, cu creditul in buzunar
• ( 31/01/2007 ) AFACERI IMOBILIARE: Anchor va construi blocuri linga Plaza Romania
• ( 31/01/2007 ) AFACERI IMOBILIARE: Irlandezii vor profit imobiliar in Romania
• ( 31/01/2007 ) AFACERI IMOBILIARE: Apartamente noi de vinzare in „faza gri“
• ( 31/01/2007 ) AFACERI IMOBILIARE: Apartamente in Berlin la preturi de Bucuresti
• ( 31/01/2007 ) AFACERI IMOBILIARE: Terenurile scumpe sperie investitorii
• ( 31/01/2007 ) AFACERI IMOBILIARE: Trucuri pentru casa mai ieftina cu pina la 20%
• ( 31/01/2007 ) AMENAJARI INTERIOARE: Gresie si faianta ca nou-noute
• ( 31/01/2007 ) CONSTRUCTII: Termopanul – peste lemn la eficienta termica
• ( 31/01/2007 ) CONSTRUCTII: PVC-ul, cel mai profitabil la geam
• ( 31/01/2007 ) CASA SI GRADINA: Toaletarea copacilor din gradina
• ( 31/01/2007 ) CASA SI GRADINA: Cum expui fotografiile
• ( 31/01/2007 ) CASA SI GRADINA: Ce sa nu faci intr-o camera mica
• ( 31/01/2007 ) CASA SI GRADINA: Oglinda de lux cu 500 de lei