Cum pot construi pe un teren extravilan?23/02/2011 

Pentru cei care vor să-şi ridice o casă departe de aglomeraţia şi poluarea oraşului şi chiar pentru marii developeri, terenurile extravilane atrag mai ales prin preţurile mici. Drumul ce trebuie parcurs de la achiziţie până la obţinerea autorizaţiei efective de construcţie nu este însă unul lipsit de dificultăţi.

"Una din condiţiile de bază este ca terenul să fie cât mai aproape de intravilanul existent. Cu cât este mai aproape, cu atât şansele de aprobare (a trecerii în intravilan) sunt mai mari.

Intravilanul existent este dat de PUG (Plan Urbanistic General). PUG-ul este stabilit în funcţie de tipul localităţii: sat, comună, oraş, municipiu. Fiecare are nişte criterii prin care se stabileşte limita intravilanului.

Intravilanul este definit ca teritoriul pe care se poate construi. Regimul construcţiilor este şi el definit de regulile urbanismului. La fel şi înălţimea admisă" spune Cornel Paunescu, vicepreşedintele Ordinului Geodezilor din România.

Atunci când se doreşte să se construiască în afara zonei definite de PUG, persoana trebuie să ceară unui arhitect să întocmească un PUZ (Plan Urbanistic Zonal). Această documentaţie prezintă condiţiile practice de rezolvare a construcţiei: de unde aduce electricitatea, apa curentă, canalizare, gaz etc. (evident, dacă acestea sunt în zonă). De asemenea, se va specifica regimul de înălţime a construcţiilor din zonă. PUZ-ul trebuie aprobat de consiliul local al teritoriului administrativ pe care se află terenul în cauză.

„Una din condiţiile pentru terenul pe care se va construi, în afara PUG-ului aprobat, este scoaterea din circuitul agricol. Din circuitul agricol se scoate o suprafaţă cât mai mică, având în vedere taxele destul de ridicate.

Astfel, dacă cineva a cumpărat o parcelă de 500 de metri pătraţi şi doreşte să facă o construcţie cu amprenta de 100 de metri pătraţi, nu va scoate din circuitul agricol decât cei 100 metri pătraţi de construit, restul rămân cu destinaţie agricolă" mai spune Cornel Păunescu.

Dacă intentionaţi să cumpăraţi un teren extravilan pe care ulterior doriţi să realizaţi o construcţie, fie ea rezidenţiabilă sau industrială, ar fi bine ca înainte de a-l achiziţiona să vă interesaţi la Primăria din localitatea respectivă dacă este posibil să scoateţi respectivul teren din extravilan. S-ar putea, spre exemplu, să vă doriţi o parcelă împădurită care nu poate fi scoasă din regimul silvic, deoarece intenţia autorităţilor locale este de a proteja zona împădurită din jurul acelei localităţi.

Dan Zavaleanu

Sursa: Cotidianul
Vezi stirile din   din data 
 Calendar (zz/ll/aaaa) 
Mai multe stiri imobiliare
• ( 23/02/2011 ) AFACERI IMOBILIARE: Discounturi la apartamente pentru corporatisti
• ( 23/02/2011 ) AFACERI IMOBILIARE: Cum pot construi pe un teren extravilan?
• ( 23/02/2011 ) AFACERI IMOBILIARE: Cum arata oferta rezidentiala in marile orase din tara
• ( 23/02/2011 ) AFACERI IMOBILIARE: Bucurestiul, pe pozitia 43 in topul celor mai scumpe locatii de birouri din lume
• ( 23/02/2011 ) AFACERI IMOBILIARE: Preturile locuintelor au scazut cu 10% fata de 2009
• ( 23/02/2011 ) AFACERI IMOBILIARE: Cat de utili sunt indicii din piata imobiliara autohtona
• ( 23/02/2011 ) AFACERI IMOBILIARE: Dupa cat timp reusesc romanii sa vanda o casa
• ( 23/02/2011 ) AFACERI IMOBILIARE: Piata birourilor da semne de revenire la nivel global
• ( 23/02/2011 ) CONSTRUCTII: Romania, pe primul loc in UE in domeniul constructiilor
• ( 23/02/2011 ) STIRI IMOBILIARE: Chiriile au scazut in Capitala. Sunt cu 20% mai mici fata de 2010
• ( 23/02/2011 ) STIRI IMOBILIARE: Locuintele s-au ieftinit cu aproape 10% in toamna lui 2010. Vezi indicele imobiliar de la INS