Cum au evoluat preturile apartamentelor in luna ianuarie03/02/2011 

Preţul apartamentelor din Bucureşti a crescut cu 0,3% în ianuarie faţă de luna precedentă, tendinţa de creştere fiind resimţită la nivelul apartamentelor noi, al căror preţ a sporit cu 1,1%, în timp ce în cazul apartamentelor noi s-a înregistrat o scădere de 0,3%, potrivit imobiliare.ro.

Astfel, Indicele imobiliare.ro pentru Bucureşti indică, pentru luna ianuarie, o valoare medie de 1.157 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi din Capitală, în creştere cu 0,3% faţă de luna precedentă, sub influenţa evoluţiei preţurilor apartamentelor noi. În comparaţie cu prima lună a anului 2010, preţurile solicitate în prezent sunt cu 12,5% mai mici.

Preţul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucureşti a ajuns în luna ianuarie la valoarea de 1.327 euro/mp util, în creştere cu 1,1% faţă de luna decembrie 2010, când valoarea medie a unui metru pătrat util era de 1.312 euro. În comparaţie cu ianuarie 2010, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi este cu 10,8% mai mic. Cea mai dinamică evoluţie au avut-o garsonierele şi apartamentele noi cu două camere, care s-au scumpit cu 3,3%, respectiv 3,2% în ultimele 30 de zile. Preţul apartamentelor noi cu trei camere a înregistrat o scădere de 1,9% în prima lună a anului.

Luna ianuarie nu a adus însă modificări semnificative în ceea ce priveşte preţul apartamentelor vechi din Capitală. Valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru această categorie de apartamente a ajuns la 1.088/euro mp de suprafaţă utilă, cu 0,3% mai puţin decât în luna precedentă şi cu 14,2% mai puţin decât la sfârşitul anului trecut.

În Braşov, conform Indicelui imobiliare.ro, preţul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare are, pentru luna ianuarie, o valoare de 881 euro/mp de suprafaţă utilă, cu 1,3% mai mult decât în luna decembrie 2010. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţul mediu actual este cu 6,7% mai mic. Preţul apartamentelor noi din ansamblurile rezidenţiale braşovene a urcat în primele 30 de zile ale anului cu 2,1%, după o altă creştere de 2,5%, în decembrie, până la valoarea de 966 euro/mp. Faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009, apartamentele noi sunt cu 5% mai ieftine. În ceea ce priveşte apartamentele vechi, preţul solicitat de proprietari în luna ianuarie a ajuns la o medie de 876 euro/mp, cu 1,2% mai mult decât în decembrie.

Potrivit imobiliare.ro, în Cluj-Napoca, după o creştere uşoară înregistrată în ultima lună a anului trecut, în ianuarie, preţurile apartamentelor au scăzut cu 0,8%. Astfel, Indicele imobiliare.ro pentru Cluj-Napoca pentru prima lună a anului are o valoare medie de 985 euro/mp util. Valoarea actuală este foarte apropiată de cea înregistrată în urmă cu 12 luni, în ianuarie 2010, diferenţa fiind de doar 0,9%. Scăderea de preţ a fost înregistrată atât la apartamentele vechi, cât şi la cele noi. Preţul apartamentelor vechi a scăzut cu 0,3% în ultimele 30 de zile. Preţul apartamentelor noi a scăzut cu 0,5% în ianuarie, până la 915 euro/mp util.

Preţurile apartamentelor scoase la vânzare în Constanţa au înregistrat cea mai mare creştere în luna ianuarie. Preţul mediu al apartamentelor de aici a crescut cu 2,4% în prima lună din an. În ianuarie, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi a crescut cu 2,8% de la 933 euro/mp util, până la 959 euro/mp util. Tendinţa s-a manifestat şi în cazul apartamentelor vechi, al căror preţ mediu pe metru pătrat util a înregistrat, în prima lună a anului, o creştere de 2,2%, atingând valoarea de 935 euro/mp util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile solicitate pentru apartamentele din Constanţa rămân, în medie, cu 10,6% mai mici.

Datele imobiliare.ro arată că, după 11 luni consecutive de scădere, în ianuarie 2011, preţurile apartamentelor din Timişoara înregistrează o creştere de 1,8%. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, diferenţa de preţ a ajuns să fie de 16,2%, în uşoară scădere. În Timişoara, apartamentele vechi sunt cele care au dat tonul. Acestea s-au scumpit cu 2,8%. În acelaşi timp, preţul solicitat pentru apartamentele noi scoase la vânzare a scăzut cu trei procente şi jumătate, coborând până la 804 euro/mp util, fiind atins un nou nivel minim pentru această categorie.

Indicele imobiliare.ro pentru Iaşi indică pentru luna ianuarie 2011, o valoare medie de 850 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi, în scădere cu 0,9%, faţă de luna decembrie. În comparaţie cu începutul anului 2010, preţurile solicitate în prezent sunt cu 7,8% mai mici. Tendinţa de scădere a fost resimţită în special în cazul apartamentelor noi, al căror preţ a scăzut până la 956 euro/mp util în ultima lună. Comportamentul proprietarilor de apartamente vechi, însă, a fost diferit, preţul mediu solicitat la această categorie de apartamente a înregistrat o creştere de 3,8%, până la 811 euro/mp util.

Pentru Ploieşti, Indicele imobiliare.ro indică, pentru prima lună a anului, o valoare medie de 879 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare în acest oraş. Cu o uşoară creştere, 0,3% înregistrată în ultimele 30 de zile, preţurile apartamentelor din Ploieşti au avut o evoluţie asemănătoare cu cele din Capitală. În comparaţie cu luna ianuarie 2010, preţurile solicitate în prezent sunt cu 14% mai mici.

Valoarea Indicelui naţional imobiliare.ro pentru prima lună a anului a ajuns la valoarea de 1.031 euro/mp util, cu 2 euro/mp (0,2%) mai puţin decât în decembrie 2010. Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, când Indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.213 euro/mp, preţurile apartamentelor sunt în prezent cu 15% mai mici.

Teodora Tugui

Sursa: Cotidianul
Vezi stirile din   din data 
 Calendar (zz/ll/aaaa) 
Mai multe stiri imobiliare
• ( 03/02/2011 ) AFACERI IMOBILIARE: Cum au evoluat preturile apartamentelor in luna ianuarie
• ( 03/02/2011 ) AFACERI IMOBILIARE: Cresteri de preturi la vanzarea de locuinte de pana la 2,5%
• ( 03/02/2011 ) AFACERI IMOBILIARE: Casele executate silit de banci au preturi avantajoase
• ( 03/02/2011 ) AFACERI IMOBILIARE: Pretul apartamentelor din Capitala a scazut brusc in grila notarilor!