Piata imobiliara isi continua declinul. Preturi mai mici cu 14%08/12/2010 
Cea mai mare scădere a preţurilor locuinţelor vechi în ultimele 12 luni s-a înregistrat la Timişoara, unde valoare indicelui imobiliare.ro a scăzut cu peste 18%. La nivel naţional indicele imobiliar s-a cifrat la finele lunii noimebrie la 1.049 euro/mp, cu aproape 14% mai mic faţă de acum un an, informează site-ul imobiliare.ro.

După o scădere de 3% în luna octombrie,  apartamentele din marile oraşe din România au continuat să se ieftinească cu alte două procente şi în noiembrie, un nou prag minim fiind atins pe segmentul apartamentelor la nivel naţional.

În Ploieşti preţurile au stagnat, în timp ce în Iaşi s-a înregistrat, în luna noiembrie o creştere destul de importantă, de 2,1%.

"Anul a început într-o notă optimistă, cei mai mulţi jucători din piaţă au estimat chiar o stabilizare a preţurilor. Însă primele 11 luni ale acestui au adus scăderi semnificative, scenariu la care ne aşteptăm şi în primele luni ale anului viitor", a declarat, în comunicat, Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Și indicele imobiliar publicat de Institutul Național de Statistică (INS) arată că preţurile caselor şi ale apartamentelor au scăzut cu 5,58%, în al doilea trimestru al acestui an faţă de anul 2009.

Locuinţele din Bucureşti, mai ieftine cu 12%

În Bucureşti, analiza imobiliare.ro arată că la finele lunii noiembrie indicele imobiliar se situa la 1.164 euro/mp util, în scădere cu 1% faţă de luna precedentă, ceea ce înseamnă un nou prag minim de la începutul crizei imobiliare până în prezent.

Dacă se compară cu aceeaşi lună din 2009, diminuarea este de aproape 12%

Preţul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucureşti a ajuns în luna noiembrie la 1.329 euro/mp de suprafaţă utilă, în scădere cu 0,4% faţă de luna octombrie, şi cu 12,7% faţă de noiembrie 2009.

"Cea mai dinamică evoluţie au avut-o apartamentele noi cu o cameră, care s-au ieftinit cu 3,2% în luna noiembrie. Preţul apartamentelor noi cu două camere a înregistrat o creştere de 0,8% în ultima lună, iar preţul apartamentelor cu trei camere a înregistrat o scădere de 0,4%.

Locuinţele vechi au înregistrat o scădere similară faţă de aceeaşi lună din 2009, iar faţă de luna octombrie de 1,9%.

"Apartamentele cu una şi două camere s-au ieftinit cel mai mult, cu 2,7%, respectiv 1,9%. Apartamentele cu trei camere au înregistrat o scădere de 1%, în timp ce preţul apartamentelor cu patru camere a crescut cu 0,1%", se precizează în sursa citată.

Timişoara, pe primul loc în topul oraşelor cu cele mai ieftine apartamente

Potrivit comunicatului imobiliare.ro, valoarea indicelui, 790 euro/mp util, clasează în continuare Timişoara pe primul loc în topul oraşelor cu cele mai ieftine apartamente din ţară.

"Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, diferenţa de preţ rămâne importantă, fiind în prezent de 18,1%. Dacă apartamentele noi s-au scumpit pentru a doua lună consecutiv, de această dată cu 1,3%, până la valoarea de 859 euro/mp util, preţul cerut pentru apartamentele vechi scoase la vânzare în Timişoara a scăzut cu 2,1%, până la valoarea de 776 euro/mp util", se arată în comunicat.

În noiembrie, preţul cerut de proprietari şi intermediari pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă în cazul apartamentelor vechi a ajuns la 776 euro, cu 2,1% mai puţin decât în luna precedentă.

Cele mai afectate au fost garsonierele al căror preţ a scăzut cu 2,5%. Apartamentele cu două şi trei camere au cunoscut un ritm de scădere de 2,3%, respectiv 2%. Apartamentele cu patru camere s-au ieftinit cu doar 0,4% în intervalul analizat.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele vechi sunt mai ieftine cu un procent cuprins între 14,1% şi 20%, diferenţa cea mai mare fiind înregistrată la apartamentele cu trei şi patru camere.


La Iaşi se scumpesc locuinţele noi

Indicele imobiliare.ro pentru Iaşi indică în luna noiembrie o valoare medie de 894 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi, în creştere cu 2,1%, Iaşiul fiind singurul oraş din ţară în care preţurile la apartamente au crescut în ultimele treizeci de zile.

"În comparaţie cu aceeaşi lună a anului trecut, preţurile solicitate în prezent sunt cu 4,8% mai mici. Tendinţa de scădere a fost resimţită doar la nivelul apartamentelor vechi a căror preţ a scăzut cu 1,4% în ultima lună, până la valoarea de 819 euro/mp util. Preţul apartamentelor noi, însă, a înregistrat o creştere de 4,9%, până la 1.023 euro/mp util", se preciează în comunicat.

Ciprian Mailat
Sursa: Evenimentul Zilei
Vezi stirile din   din data 
 Calendar (zz/ll/aaaa) 
Mai multe stiri imobiliare
• ( 08/12/2010 ) AMENAJARI INTERIOARE: Numarul locuintelor finalizate a scazut cu 16% in primele noua luni
• ( 08/12/2010 ) CONSTRUCTII: Romanii nu mai au bani pentru a-si construi case
• ( 08/12/2010 ) CONSTRUCTII: ARACO cere Guvernului sa plateasca datoriile catre constructori
• ( 08/12/2010 ) STIRI IMOBILIARE: Piata imobiliara isi continua declinul. Preturi mai mici cu 14%