Dracaena sanderiana sau bambusul cu noroc 29/09/2010 

Dracaena sanderiana este o specie din genul Dracaena şi a fost numită astfel după grădinarul anglo-german Henry Frederick Conrad Sander (1847-1920). Mai este cunoscută şi sub numele de Panglica Dracaena sau bambusul cu noroc.

Dracaena sanderiana face parte dintr-o specie cu tulpini subţiri şi flexibile, cu frunzele în formă de curea. Acesta este comercializată în lumea întreagă ca plantă decorativă din China, de aici şi numele de bambusul cu noroc, deşi nu are legătură cu bambusul şi nu este o plantă nativă în Asia, ci este originară din Camerun, Africa.
Bambusul cu noroc poate supravieţui în condiţii de interior, dar este foarte bine dacă ar fi plasat astfel încât să nu fie în bătaia razelor de soare, care-i pot arde frunzele.
Deşi creşte mai bine în sol, de multe ori este vândut cu rădăcinile în apă. Apa ar trebui să fie schimbată complet la fiecare două săptămâni şi ar fi de preferat să i se pună apă plată sau apă de la robinet, care are un conţinut redus de fluor, ori chiar dintr-un acvariu de apă filtrată.
Culoarea galbenă sau maro a marginilor frunzelor poate fi cauzată de expunerea directă la razele de soare, de rădăcinile prea aglomerate sau de prezenţa clorului sau fluorului în apă. Pentru a folosi apa de la robinet, aceasta trebuie lăsată o zi la aer înainte de a o pune în vasul plantei. Acelaşi efect asupra frunzelor îl are şi apa sărată sau dedurizată.

Bambusul cu noroc, un cadou inedit

Dacă vă doriţi pe birou plante verzi de interior sau dacă doriţi să oferiţi un cadou inedit, bambusul cu noroc este exact ceea ce căutaţi. În ciuda numelui, „lucky bamboo“ („bambuşi cu noroc“) nu sunt bambuşi, dar arată ca şi cum ar fi. Dracaena sanderiana este şi o foarte importantă plantă feng shui. Potrivit unei legende asiatice străvechi, bambuşii cu noroc  oferiţi sau primiţi cadou aduc noroc, conform www.infogradina.ro.

Cultivare

Necesităţile lor de îngrijire sunt minime: tot ce trebuie să faceţi este să le oferiţi o temperatură minimă de 18°C, igienizare regulată, schimbarea apei din recipient săptămânal, lumină multă fără soare direct. Nu este necesară fertilizarea. Lunar se scoate planta din vas, se spală sub jet de apă neagresiv atât rădăcinile, tulpinile, cât şi frunzele, se spală bine vasul şi pietricelele din vas (dacă există) şi se înlocuieşte apa, reaşezând apoi planta la loc.
Iarna, bambusul se udă la 15 zile şi dacă are 1,5 m înălţime, din mai până în decembrie trebuie să i se dea săptămânal 10 l de apă. Când este în perioada de vegetaţie, doar stropiţi de două ori pe săptămână frunzele, iar iarna, la peste 10 grade Celsius, stropiţi zilnic. Înmulţirea se face toamna, prin divizarea rizomilor.

Reproducere

Tulpina bambusului este verde şi are aproximativ un centimetru grosime, este segmentată, creşte vertical şi produce unul sau mai mulţi lăstari cu frunze. Tulpina se poate tăia la ce înălţime doriţi şi se sigilează cu ceară imediat deasupra lăstarului, pentru a stopa creşterea sa şi a favoriza creşterea lăstarului.
În funcţie de lumina soarelui, bambuşii pot fi dirijaţi să crească în forme spiralate, care oferă un aspect foarte plăcut şi în acelaşi timp interesant.
In Occident, bambuşii cu noroc tind deja să înlocuiască buchetele din flori tăiate. Aceasta pentru că ei se păstrează tot în recipiente cu apă, dar au viaţă îndelungată şi îşi păstrează aspectul decorativ pe termen lung. Bambuşii cu noroc sunt oferiţi la fir sau în aranjamente special concepute. Numărul şi mărimea firelor din aranjament nu sunt întâmplătoare, existând semnificaţii precise pentru fiecare tip de buchet. Sunt la modă aranjamentele în formă de piramidă, de forme geometrice împletite, de perete etc.
Simbolistica oferirii „bambuşilor cu noroc“ sub formă de cadou nu este valabilă doar în mediile de afaceri, ci are o acoperire mult mai largă.

Sursa: Gazeta de Sud
Vezi stirile din   din data 
 Calendar (zz/ll/aaaa) 
Mai multe stiri imobiliare
• ( 29/09/2010 ) AFACERI IMOBILIARE: Apartamente vandute la executari silite cu preturi de la 27.000 de euro!
• ( 29/09/2010 ) AMENAJARI INTERIOARE: Curatenia dupa renovare
• ( 29/09/2010 ) CASA SI GRADINA: Dracaena sanderiana sau bambusul cu noroc