Craitele, plante multicolore16/09/2010 
Crăiţele sunt plante decorative care nu lipsesc din grădina nici unui iubitor de plante. Ele fac parte din familia Asteraceae şi îşi au originea în America tropicală, în special în Mexic. Tagetes erecta, cum este denumită ştiinţific crăiţa, este o plantă cu flori mari, galbene sau portocalii.

Crăiţa este o plantă care are o creştere viguroasă, o tulpină înaltă de 50-100 cm, ramificată în partea superioară, frunze penat sectate, de culoare verde închis, şi flori mari, galbene sau portocalii, foarte numeroase, ce înfloresc din iulie până în octombrie.
Înainte de a le cultiva, aztecii culegeau aceste plante din sălbăticie şi le foloseau în scopuri medicale, ceremoniale sau decorative.
Florile speciei Tagetes erecta sunt numite în Mexic „Florile morţii“ („Flor de Muertos“) şi sunt folosite la celebrarea Zilei Morţilor - ceremonie care are loc anual, pe 2 noiembrie. Chiar dacă au o înfăţişare delicată, aceste plante au un miros foarte înţepător, care are menirea de a preveni apariţia paraziţilor.

Îngrijire

Îngrijirea crăiţelor nu este o sarcină foarte dificilă, întrucât nu au nevoie de condiţii speciale pentru o dezvoltare optimă.
Crăiţele sunt plante iubitoare de lumină, reuşind însă să crească şi în semiumbră, fără pretenţii deosebite faţă de temperatură, cu excepţia fazei de plantare, când nu rezistă la brumele târzii de primăvară. Nu au cerinţe ridicate faţă de umiditatea solului. Se pot cultiva pe soluri variate, însă le preferă pe acelea ceva mai grele, dar bine drenate, de dorit cu orientare sudică. Nu au cerinţe deo­sebite privind fertilitatea solului, dar sunt contraindicate solurile acide. Se pot cultiva în orice zonă, mai puţin cea montană. Dat fiind aspectul ornamental al plantei, se recomandă cultivarea crăiţelor în parcuri, grădini, spaţii verzi. În perioada de înflorire, se recomandă tratarea cu îngrăşăminte sub formă lichidă.
Pentru o dezvoltare cât mai armonioasă se recomandă îndepărtarea imediată a florilor ofilite deoarece acestea împiedică apariţia unora noi. Dacă însă se doreşte obţinerea seminţelor, florile ofilite nu trebuie îndepărtate decât atunci când sunt uscate.

Reproducere

Crăiţele sunt plante mai puţin pretenţioase, comportându-se bine atât pe terenurile drenate, permeabile şi însorite, cât şi pe cele mai sărace. Suportă perioade scurte de secetă. Se înmulţesc prin seminţe, pe care trebuie să le semănaţi în seră, în luna martie, pentru ca la sfârşitul lui aprilie să poată fi plantate direct pe locul definitiv. Pentru a obţine seminţe, inflorescenţele se recoltează atunci când sunt uscate, se sfărâmă şi se scutură. Plantarea definitivă se va face la distanţe de 25-50 cm, în funcţie de dimensiunile speciei.
Speciile pitice sunt folosite pentru decorarea bordurilor ori a rondurilor sau pot fi cultivate în ghivece şi jardiniere, în combinaţie cu alte plante anuale. Speciile cu talie înaltă pot fi folosite ca flori tăiate, având o capacitate bună de reţinere a apei - rezistă aproximativ 7-14 zile în vază. (Click NEWS)
Sursa: Gazeta de Sud
Vezi stirile din   din data 
 Calendar (zz/ll/aaaa) 
Mai multe stiri imobiliare
• ( 16/09/2010 ) AFACERI IMOBILIARE: Apartamentele noi sunt mai scumpe la dezvoltatori
• ( 16/09/2010 ) AMENAJARI INTERIOARE: Transformare completa cu 15.000 de euro
• ( 16/09/2010 ) CONSTRUCTII: Legi pentru noua fata a oraselor sufocate de reclame si fatade degradate
• ( 16/09/2010 ) CASA SI GRADINA: Craitele, plante multicolore
• ( 16/09/2010 ) STIRI IMOBILIARE: Exproprierea aduce pierderea imediata a dreptului de proprietate