Speculatorii din piata imobiliara, «maturati» de criza economica29/10/2008 
Ca si in Statele Unite si restul Europei, sectorul imobiliar din Romania  resimte cel mai acut criza economica. Lipsa tranzactiilor a facut ca din ce in ce mai multe agentii imobiliare sa dispara de pe piata, in timp ce unii dezvoltatori fie si-au inghetat proiectele, fie renunta la ele. Pe de alta parte, in acelasi context financiar dificil, romanii prefera sa amane decizia de cumparare, fapt care a dus la un blocaj, atat in ceea ce priveste proiectele noi, cat si pe piata de apartamente vechi.  

Criza economica si blocajul din piata imobiliara loveste din plin in agentiile imobiliare, din ce in ce mai multe firme concediindu-si angajatii si retragandu-se de pe piata. Reprezentantii din domeniu sustin ca este bine ca se intampla acest lucru, deoarece astfel vor ramane pe piata doar profesionistii.
„Noi colaboram in prezent cu peste 1.000 agentii imobiliare. Intr-adevar, am inceput sa primim cereri de reziliere a contractelor, principalul motiv invocat de reprezentantii clientilor nostri fiind efectiv suspendarea temporara sau chiar incetarea activitatii lor”, ne-a declarat Adrian Erimescu, director general la www.imobiliare.ro. Potrivit acestuia, in viitor ne putem astepta la retragerea de pe piata a acelor agentii care nu sunt profesioniste. Acestea au profitat de dinamica din anii trecuti a pietei imobiliare, cand tranzactiile se incheiau intr-un ritm alert fara ca ele sa faca eforturi prea mari. „Agentiile serioase, care sunt constiente ca pentru a se dezvolta trebuie sa depuna eforturi semnificative, vor rezista cu siguranta si vor sti sa se adapteze la noile cerinte ale pietei. Chiar mai mult, aceste agentii pot profita de situatia actuala, se pot diferentia prin servicii de calitate pe care le pot aduce clientilor finali”, a mai spus Erimescu. Si reprezentantii Euroest sunt de parere ca pe piata vor ramane agentiile mari si serioase care ofera servicii imobiliare complete. „Este foarte bine ca se intampla acest lucru si ne bucuram, pentru ca asa vor ramane pe piata doar profesionistii”, ne-a declarat reprezentantul Euroest, Constantin Pruteanu. La randul lor, reprezentantii Regatta spun ca spre deosebire de anul trecut piata imobiliara de acum este diferita, iar agentiile vor trebui sa-si schimbe strategiile. „Nu putem contesta piata mult diferita fata de cea de anul trecut, nici dificultatile de finantare pentru achizitii si dezvoltari existente anul acesta si poate si la anul, insa companiile trebuie sa isi diversifice serviciile si sa-si reevalueze strategiile”, ne-a declarat Alexandru Nitescu, director al departamentului Proiecte & Investitii al companiei Regatta.

Lipsa de fonduri amåna proiecte mari  

In prima parte a anului, numarul tranzactiilor cu apartamente noi s-a injumatatit fata de aceeasi perioada a anului trecut, intrucat clientii nu au mai cumparat inca din faza de proiect, ci au preferat sa astepte finalizarea constructiei. In aceste conditii, multi dintre dezvoltatori au decis sa renunte la proiecte, vanzandu-le catre alte companii, sau le-au amanat pentru o perioada de timp.
Pe piata circula informatii potrivit carora proiectul rezidential de lux „Stejarii”, dezvoltat de Tiriac Imobiliare, a fost inghetat pentru moment, insa reprezentantii companiei dezmint aceste „stiri”. „Zvonurile sunt nefondate, proiectul Stejarii dezvoltandu-se conform graficului propus initial. Mai mult, reconfirmam faptul ca prima faza (constand in 286 apartamente) se va livra in vara anului viitor”, ne-a declarat directorul de marketing al Tiriac Imobiliare, Ruxandra Buca-Chendi. In schimb, fondul austriac de investitii Immoeast, proprietarul a 134 de proiecte in Romania, a anuntat, in aceasta toamna, ca isi va reduce investitiile în dezvoltare cu peste 2 miliarde de euro, pentru a asigura lichiditatea pe termen lung. De asemenea, compania intentioneaza sa vanda mai multe proprietati pentru a face rost de resurse financiare.  Din cauza conditiilor nefavorabile de pe piata imobiliara romaneasca, fondul britanic de investitii Fabian Romania a decis sa amane pentru 2011-2012 constructia proiectelor rezidentiale pe care le avea in plan in Timisoara, Oradea si Satu Mare, totalizand peste 800 de locuinte. Potrivit unui raport al companiei, strategia de dezvoltare a proiectelor din vestul Romaniei a fost modificata pentru a reduce riscurile operationale si financiare.
De asemenea, pe fondul cresterii exagerate a preturilor terenurilor,  Asset Management System a anuntat ca a redus cu 200 milioane de euro investitia pentru proiectul de vile Casa Nova din Corbeanca. Astfel, compania va construi doar 300 de vile, in loc de 800 anuntate initial, si 300 de apartamente în 16 blocuri. Reprezentantii din domeniul bancar ne-au declarat ca, in aceste conditii dificile, institutiile de creditare vor deveni tot mai selective in ceea ce priveste acordarea de imprumuturi pentru dezvoltatorii aflati in dificultate. Potrivit bancherilor, acest lucru va conduce automat la o stabilizare a pietei imobiliare si a constructiilor, in care doar dezvoltatorii cu experienta si notorietate vor rezista.
Madalina Dicu
Sursa: Gardianul
Vezi stirile din   din data 
 Calendar (zz/ll/aaaa) 
Mai multe stiri imobiliare
• ( 29/10/2008 ) AMENAJARI INTERIOARE: Solutii moderne pentru pardoseala
• ( 29/10/2008 ) AMENAJARI INTERIOARE: Bucataria viitorului
• ( 29/10/2008 ) CASA SI GRADINA: Lapageria rosea sau Clopotelul de Chile
• ( 29/10/2008 ) STIRI IMOBILIARE: Speculatorii din piata imobiliara, «maturati» de criza economica