Solutii simple pentru un consum minim de energie25/09/2008 
Alegerea cu mare atenţie a produselor electrocasnice şi înlocuirea becurilor clasice cu unele economice sunt doar câteva dintre modalităţile prin care veţi plăti facturi mai mici.

În ultimii ani sumele plătite pentru facturile de energie electrică au crescut simţitor. Încălzirea locuinţei, iluminatul artificial şi folosirea numeroaselor produse electrocasnice duc la un consum mare de curent. Specialiştii în domeniu sunt de părere că, dacă am acorda mai multă importanţă acestui aspect şi am face câteva schimbări în locuinţă, vom reuşi să avem un consum minim de energie şi, evident, costuri mult mai mici.

Reprezentanţii companiei IKEA spun că un prim pas este înlocuirea clasicelor becuri cu unele economice. „Aceste becuri economice consumă cu 80% mai puţină energie decât cele clasice, protejează mediul, dar şi buzunarele“, spune Cornel Oprişan, retail manager al IKEA România.

De asemenea, este indicată o atenţie deosebită la cumpărarea produselor electrocasnice. Chiar dacă v-a plăcut foarte mult designul unui produs sau dacă preţul lui mic este atrăgător, dar clasa de calitate este D (adică scăzută) sau E (foarte scăzută), este cazul să vă gândiţi de zece ori înainte de a-l achiziţiona. Plătiţi mai puţin pe moment, dar în viitor se dovedeşte a fi nerentabil din cauza consumului mare de energie.

35% din căldură, aruncată pe fereastră

Specialiştii spun că geamurile au un rol esenţial la eficienţa energetică a unei locuinţe. „Dacă ferestrele nu sunt realizate şi proiectate corect, permit un transfer termic nedorit către exterior. Se poate pierde până la 35% din căldură“, spune meşterul Costel Marian, din Bucureşti. El mai spune că, prin ferestrele bine proiectate, se poate acumula căldură în timpul iernii şi se poate respinge în timpul verii.

Alegerea unor ferestre eficiente energetic şi poziţionarea lor adecvată reprezintă o investiţie eficientă, care va menţine casa şi economia energiei tot timpul anului. „Această investiţie suplimentară este rapid amortizată de economiile realizate ca urmare a reducerii consumurilor energetice“, adaugă Costel Marian. O alegere proastă şi o proiectare neglijentă vă „condamnă“, până la prima renovare, la cheltuieli suplimentare.

Reprezentanţii companiei Lamar, specializată în comercializarea de ferestre şi uşi, spun că un rol foarte important, pe lângă tâmplărie, îl are şi geamul ales pentru fereastră. Ei îl recomandă pe cel din sticlă Low-E. Această sticlă, formată din mai multe straturi microscopice, de argint, depuse unul peste altul pe geam, constituie cheia diminuării transferului termic prin geam. Foaia de sticlă Low-E se poziţionează către cavitatea ferestrei, iar aceste straturi de argint reduc considerabil pierderile de căldură. Prin scoaterea aerului dintre cele două foi de sticlă şi introducerea în cavitate a unui gaz rar (argon sau kripton) se obţine un coeficient de transfer termic mic.

Panourile solare reduc cu 70% costurile de încălzire

Specialiştii susţin că un sistem de panouri solare, montat corect, poate reduce cu până la 65%-70% din costurile pentru încălzirea unei locuinţe. „Panourile solare se montează pe acoperiş, în direcţia de sud sau sud-vest, pentru că în acel loc trebuie să fie soare cât mai mult timp pe perioada zilei. De asemenea, locul ales trebuie să nu fie umbrit de vegetaţie sau de clădiri. Aceste panouri se montează la un unghi de circa 45 de grade“, spune electricianul Mihai Dumitru, din Capitală.

Datorită acestor panouri solare, vara, costurile se reduc cu aproape 100%, ajungând ca încălzirea apei menajere să fie gratis. Primăvara, toamna şi iarna, aceste costuri se reduc cu cel puţin 60%.

Un panou solar cu rezervor destinat apei calde menajere încălzeşte, zilnic, o cantitate medie echivalentă cu capacitatea rezervorului, la o temperatură de 60-65 °C. Avantajul este că panoul solar este foarte uşor de montat. Rentabilitatea este dată şi de viaţa lungă a acestuia - peste 20 de ani -, şi de cheltuielile minime de întreţinere.

CONCEPT

Casele pasive, întreţinere de 100 de euro/an

O alternativă deja uzuală în ţările vestice, dar mai puţin folosită în România, este casa pasivă. Conceptul se referă la construcţii care scad foarte mult costurile de întreţinere şi care protejează, în acelaşi timp, şi mediul înconjurător.

Casa pasivă este caracterizată prin etanşeitate, cu transfer termic zero şi climat interior confortabil atât vara, cât şi iarna. Din această locuinţă nu lipsesc ferestrele cu trei rânduri de geam şi sistemul de ventilaţie, care asigură şi încălzirea. Reducerea cheltuielilor de întreţinere este cel mai mare avantaj al casei pasive, deoarece acestea nu depăşesc 100 de euro anual. (Călin Cornea)

ALTERNATIVĂ

Sisteme automatizate

Reprezentanţii companiei Schneider România susţin că instalarea unui sistem automatizat vă va ajuta să economisiţi energie. „Cu ajutorul unui astfel de sistem, în sezonul rece, datorită faptului că temperatura din camere scade automat atunci când ferestrele sunt deschise, veţi avea costuri mai mici de încălzire“, spune Monica Roşu, manager Schneider România.

Dacă vreţi un astfel de sistem, pentru o locuinţă de 300 de metri pătraţi, va trebui să scoateţi din buzunar în jur de 15.000 de euro. Se recomandă şi utilizarea unor întrerupătoare cu funcţie de temporizare. După o anumită perioadă de timp setată de utilizator, lumina se va stinge automat. „Există un întrerupător cu funcţie numită «orar programabil», care închide şi deschide un circuit electric după un orar de timp stabilit“, mai spune Monica Roşu. (Călin Cornea)

"Becurile economice consumă cu 80% mai puţină energie decât cele clasice, protejează mediul, dar şi buzunarele.", Cornel Oprişan, retail manager IKEA

Mirabela Anghel
Sursa: Evenimentul Zilei
Vezi stirile din   din data 
 Calendar (zz/ll/aaaa) 
Mai multe stiri imobiliare
• ( 25/09/2008 ) AMENAJARI INTERIOARE: Plante rezistente la aerul uscat
• ( 25/09/2008 ) AMENAJARI INTERIOARE: Dormitoare de poveste
• ( 25/09/2008 ) AMENAJARI INTERIOARE: Baterii in voga
• ( 25/09/2008 ) CONSTRUCTII: Solutii simple pentru un consum minim de energie
• ( 25/09/2008 ) STIRI IMOBILIARE: Asigurarea pune la adapost locuinta
• ( 25/09/2008 ) STIRI IMOBILIARE: Cu ce credit va puteti renova casa